Analysis of the environmental factors of Mezcal-type agave distillate case study “Producers of Agave and Mezcal S.P.R de R.L.” in Comonfort, Guanajuato, Mexico
DOI:
https://doi.org/10.18583/umr.v7i1.193Keywords:
Denominación de origen, mezcal artesanal, PESTEL, PORTER.Abstract
The objective was to analyze the environment of the mezcal-type agave distillate product developed by “Agave and Mezcal Producers S.P.R. of R.L.” PESTEL and PORTER techniques were used to show the business opportunity. The research is non-experimental, qualitative and mixed. The results show a product of excellent quality, high consumption and competitive price, but many factors revolve around obtaining the appellation of origin.
Downloads
References
Acurio, G., Bosquez, J., & Cacpata, W. (2021). Análisis PESTEL en el impacto del COVID 19 en la Educación Superior. Conrado, 17(1), 440-448.
Arias , D. (2016). Análisis del sistema agroindustrial del maguey - mezcal en el estado de Oaxaca. Veracruz: Universidad veracruzana.
CRM. (2017). Consejo Regulador del Mezcal. Obtenido de http://www.crm.org.mx/
CRM. (2019). Consejo Regulador del Mezcal. Obtenido de http://www.crm.org.mx
Gallardo , J. (2017). “Historia del Mezcal Guanajuatense. Su producción en las Haciendas del Norte del Estado”. Guuanajuato: Gobierno del Estado de Guanajuato.
Goicoechea , C., & Souto, J. (2018). Una aplicación del marco de las Cinco Fuerzas de Porter al grupo BMW. 3C Tecnología: Glosas de innovación aplicadas a la pyme, 7(2), 10-27. DOI: https://doi.org/10.17993/3ctecno.2018.v7n2e26.10-27/
Gutiérrez, V., Medina, J., Viesca, F., & Favila, H. (2014). La competitividad de la micro y pequeña empresa de alimentos y bebidas: El caso del municipio turístico de Metepec en el Estado de México. Estudios y perspectivas en turismo, 23(3), 585-606.
Martínez, D., & Milla, A. (2012). Análisis del entorno. En M. Daniel, La elaboración del plan esstratégico y su implantación a través del cuadro de mando integral. Díaz de Santos.
Mendoza, L., & Toledo, A. (2014). Orientación estratégica y desempeño de negocios artesanales afectados por la crisis de Oaxaca, México. Revista venezolada de gerencia (RVG), 19(65), 43-65. DOI: https://doi.org/10.31876/revista.v19i65.11251
Nevárez, J., Valverde, Y., & Lenin, D. (2020). Proyecto de ordenanza de exoneración de tasas y contribuciones especiales de mejora a las personas adultas mayores para evitar la vulnerabilidad de sus derechos utilizando el análisis PESTEL. Conrado, 16(1), 22-28.
NOM-070-SCFI. (4 de Marzo de 2016). NORMA Oficial Mexicana NOM-070-SCFI-2016, Bebidas alcohólicas-Mezcal-Especificaciones. Obtenido de http://www.dof.gob.mx/
Palma, F., Pérez, P., & Mesa, V. (2016). Diagnóstico de la cadena de valor mezcal en las regiones de Oaxaca. Oaxaca: COPLADE.
Pérez Cepeda, M. (8 de Noviembre de 2018). Zona Económica. Obtenido de https://www.zonaeconomica.com/que-es-el-analisis-pestel
Porter, M. (1987). Ventaja Competitiva. México: CECSA.
Torrabadella, C., & Saiz, J. (2015). Emprendimiento y análisis PESTEL de un offshoring de servicios: Una valoración práctica. Munich Personal RePEc Archive.
Urbina, A. (2018). Modelo de las 5 fuerzas de Porter, aplicación empresas Toks México y Frisby Colombia. Colombia: Ciencias Económicas y Administrativas - Maestría en Administración.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Salustia Teresa Cano Ibarra, Adriana Eloísa Saborio Arias
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License 4.0 that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work.